HTML

Egészséges jogérzék

Velem történt, de veled is megtörténhet. Mindenről, ami a mindennapjainkban történik és egészséges jogérzékünk tiltakozik ez ellen.

Friss topikok

Linkblog

Spóroltam a mávnak

2013.06.04. 12:27 kaes

Két hete Gyulára utaztam az Alföld icvel. Utazás közben feltűnt, hogy eléggé szaunahangulat van a vagonban, de ezt a  kinti borús esős időjárás számlájára írtam és a vagonban található félhomályt  is ennek a körülmények tudtam be.

Mivel az utazás alatt mp3-amat hallgattam, ezért az előző körülmények nem túlságosan zavartak, már annak is örültem, hogy viszonylag tartjuk a menetrendet. Kis idő múltán négy-öt kalauzt láttam serénykedni a félhomályos vagonban a széksorok között, mint kiderült kisokos gépeikkel igazolásokat nyomtattak, hogy az Ic  ebben a  vagonjában sem a klíma, sem a  vlágítás nem működött az utazás ideje alatt és ez a ic pótjegy visszaváltására jogosít fel.

Pestre visszautazván ezt a pótjegyet vissza szerettem volna váltani-állítólag a teljes 580 forint visszajárt volna és ezt az összeget már aznapi bevételeim közé bele is számítottam. Így az egyik állomás ablakához baktattam, a jegyárus  visszaváltási szándékomra reagálva  személyi igazolványomat és lakcímkártyámat kérte. Ezen kissé meglepődtem, milyen jogon kéri el ezeket az irataimat, hiszen ő csak nem hatóság és az is meglep, hogy miért kell az összes adatomat megadni egy közönséges igényléshez? Ez már annyi  adattartalom, mintha hitelt kértem volna.  De azért kiderült a helyszínen, hogy ha lett volna időnk megejteni ezt a procedúrát, egy hárompéldányos igazolást  kellett volna együttes erővel kitöltenünk ahhoz, hogy majd egyszer a máv elutalja nekem a visszajárót. Nos, rögvest számolni kezdtem. Egy ilyen hárompéldányos ára 150-200 forint, dolgozik vele a pénztáros negyed órát, valaki ezt majd számfejti, ellenőrzi, gondolom őt is ellenőrzik és elutalják ezt  a rengeteg összeget, aminek szintén van költsége. Tehát mindösszesen beleszámítva az 580 forintomat is, ez kb 3-4 ezer forintjába kerül a mávnak. A vagonban lehettünk kb százan, tehát 3-4 százezer forint veszteséget termelt a máv rögvest. Kérdezem itt helyben, nem lenne-e egyszerűbb, ha az első állomáson visszaadnák a pénzemet, sőt már a jegynyomtató kaller is megtehette volna ezt? Ötször annyi a költség rajta, mint a kifizetett összeg. Igazat adok annak a kommentelőnek, aki azt mondta, annyi a mávnak a jegyen levő adminisztrációs költség, hogy ezzel az erővel ingyen is utazhatnánk a vonatokon. Mondja már meg valaki, mi változik mávnál, melyet mellesleg én is eltartok? –még a vissza nem váltott jegyemmel is támogatom?

Szólj hozzá!

Címkék: máv ic igazolás kalauz pótjegy szmeélyi igazolvány

Meghitt levelezésem a megemelt postafiókdíjról a Magyar Postával.

2013.02.04. 14:43 kaes

 

 

Én mint pf 33 és a Magyar Posta közt levélváltásunkat közlöm, a postafiókbérlőket sújtó 50%os áremeléssel kapcsolatban.  A dőlt betűs részeket  a Posta leveleiből  idézem. Üdv: pf 33.

 

T. Magyar Posta!

A napokban kaptam kézhez azt az értesítést, amelyben a postafiókom 2013-as első negyedéves díját közlik, ez közel 50%os emelést jelent, Kérem, válaszukban indokolják meg, mi ennek az emelésnek az oka, hiszen a szolgáltatásban semmilyen érdemi minőségi javulás nem történt,ami ezt az áremelési mértéket indokolja. Üdvözlettel: pf33

Tisztelt pf33!

Köszönjük megkeresését és észrevételét. Ügyfeleink visszajelzései fontosak számunkra, mert segíti munkánkat és ezek alapján jobbíthatjuk a szolgáltatásaink minőségét is.

 

A postafiók bérlet szolgáltatás  keretében lehetőség nyílik arra, hogy a Bérlő a részére érkező küldeményeket saját maga vagy az általa meghatalmazott személy vegye át - a posta teljes nyitvatartási ideje alatt - abban az időpontban, amikor az számára a legmegfelelőbb.

Fontos kiemelni, hogy a szolgáltatás jó lehetőséget nyújt arra is, hogy a Címzett részére érkező küldeményeket csak az a személy vehesse át, akit a Címzett erre  kizárólagosan feljogosít (meghatalmazást, kulcsot ad az átvevő részére) és senki illetéktelen ne férjen hozzá.

Azon Ügyfelek számára is nagyon hasznos, akiknek nincs megfelelő – a jogszabályi előírás szerint – biztonságos postaládája, vagy ahogyan az Ön esetében is, jelentős mennyiségű reklámanyag kerül bele, kockáztatva az Ön számára értékesebb küldemények kézbesíthetőségét.

 

Kiemelve tehát a szolgáltatás előnyei:

-       folyamatos rendelkezésre állás nyitvatartási időn belül,

-       az átvétel tervezhetősége,

-       biztonság, őrzés,

-       illetéktelenek személyek hozzáférésének kiszűrése,

-       a küldemények minőségének biztosítása.

 

Fontosnak tartjuk még kiemelni, hogy a postai munkafolyamat leglátványosabb része Ügyfeleink számára természetesen a házhoz történő kézbesítés, azonban minden levél ugyanazon a felvételi, feldolgozási és szállítási folyamatokon is keresztülmegy, fiókbérlet esetében továbbá mindez külön leválogatási tevékenységgel, valamint a fent említettek közül folyamatos rendelkezésre állással, minőségbiztosítással, őrzéssel is kiegészül, emelve ezzel a szolgáltatás értékét.

 

A postafiók bérleti díjai – bár minden évben, de – az infláció mértéke alatt, vagy maximum az előirányzott inflációs mértékkel kerültek megemelésre, amely a szolgáltatással kapcsolatos munkafolyamatok költségének emelkedésével nem volt arányban.

A Magyar Posta a postai díjakat egységesen és megkülönböztetés-mentesen teszi közzé az Üzletszabályzata 5. függelékében, így természetesen a postafiók bérlet minimál díjára vonatkozó információk is egységesek az ország teljes területén.

 

2012-ben a postafiók bérlet díja 4290 Ft bruttó / negyedév, vagyis 4290/(3*22)= 65 Ft / nap, míg emelést követően 2013-ban sem emelkedik 6600/(3*22)=100 Ft / nap fölé, így 1 db nem könyvelt levélpostai küldemény tarifáját sem éri el. (Ezen számításnál azon posták rendelkezésre állása, amelyek szombaton is nyitva tartanak biztosítva az elérhetőséget, nem kerültek figyelembe vételre.)

A jelenleg 4290,- Ft bruttó negyedéves díj jelen pillanatban is minimum elvárt díjként van megjelölve az Üzletszabályzatban, és ettől a díjtól el is lehet térni az értékesítés során pozitív irányban, figyelembe véve az ügyfél forgalmát, és így a fiók nagyságát.

 

Ezen túlmenően pedig a kapcsolódó kényelmi szolgáltatások igénybevételével (pl. e-érkezés postafiókra)  lehetőség nyílik arra, hogy a bérlő minden alkalommal elektronikus értesítést kap arról, hogy a postafiókba küldemények érkeztek és azok milyen típusúak. A jövő évre vonatkozóan a fiókbérlethez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatások árait 30%-kal csökkentjük ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a fiókok ürítését szükség esetén a lehető leggyorsabban  megtehesse a bérlő vagy az általa arra kijelölt személy.  

 

Reméljük, hogy szolgáltatásaink alapján elégedettséggel gondol ránk, és a későbbiekben is Ügyfeleink között köszönthetjük, valamint bizalommal veszi igénybe szolgáltatásainkat továbbra is!

 

Üdvözlettel:

…………………………… 

központi ügyfélszolgálati munkatárs

Magyar Posta Zrt.

Tisztelt Magyar Posta!

 

Én is köszönöm a hosszú és tartalmas válaszukat, de ezzel kapcsolatban további kérdéseim merültek fel, amelyet remélhetőleg szintén ilyen hamar meg tudnak válaszolni.

 

Amint Önök írják,

A postafiók bérlet szolgáltatás  keretében lehetőség nyílik arra, hogy a Bérlő a részére érkező küldeményeket saját maga vagy az általa meghatalmazott személy vegye át - a posta teljes nyitvatartási ideje alatt - abban az időpontban, amikor az számára a legmegfelelőbb„.

 

Tehát ebből arra következtethetek, hogy időt és energiát spórolok meg Önöknek, ha szükségtelenné válik, hogy a leveleimet ne a kézbesítő kézbesítse, hanem mintegy önkiszolgáló kézbesítés-alapon én vegyem át a postán. Ha mindenkinek postafiókja lenne, akkor a kézbesítőre sem lenne szükség, tehát a fizetése is megspórolható lenne, ami csökkenthetné a postafiók-bérleti díjakat.

„ahogyan az Ön esetében is, jelentős mennyiségű reklámanyag kerül bele, kockáztatva az Ön számára értékesebb küldemények kézbesíthetőségét.” Én nem jeleztem, hogy ez nekem probléma lenne, ez is a fenti érvelésemet támasztja alá, hogy a kézbesítő vagy a Posta  –feltehetően-plusz bevételhez jut a reklámanyagok kézbesítése révén.

 

-       folyamatos rendelkezésre állás nyitvatartási időn belül,-remélem, nem tervezik, hogy a küldeményeket csak meghatározott időben lehessen  átvenni, ez a lehetőség a tulajdonhoz való jogot korlátozná

-       „az átvétel tervezhetősége” ld a fenti pontot

-       „biztonság, őrzés”és   illetéktelenek személyek hozzáférésének kiszűrése és „a küldemények minőségének biztosítása””,

 azért azt gondolom, hogy  a Posta kötelessége megőrizni a küldeményt, amíg a címzett át nem veszi. Ez még inkább így van abban az esetben, ha a kézbesítőtől további –a postafiókdíja miatti-felár ellenében visszatartják a küldemények kézbesítését.

  „fiókbérlet esetében továbbá mindez külön leválogatási tevékenységgel, valamint a fent említettek közül folyamatos rendelkezésre állással, minőségbiztosítással, őrzéssel is kiegészül, emelve ezzel a szolgáltatás értékét.”

 „A jelenleg 4290,- Ft bruttó negyedéves díj jelen pillanatban is minimum elvárt díjként van megjelölve az Üzletszabályzatban, és ettől a díjtól el is lehet térni az értékesítés során pozitív irányban, figyelembe véve az ügyfél forgalmát, és így a fiók nagyságát.”

 

Ez a két idézet arra a mennyiségre céloz, amelyet a fiókba érkező levelekre és/vagy napra számolnak ki. Esetemben havonta nem kapok tíz, maximum húsznál több levelet. Ez a mostani áron számolva levelenként kb 100-200 forintos „szolgáltatási” díjat jelent, ami véleményem szerint nagyjából ki is merül a kézbe vett levélnek a kézbesítő táskája helyett a postafiókba helyezéssel. Ez nem egy veszteséges szolgáltatás díjazása, még az emelés előtt sem volt az, azt gondolom. Ha tekintetbe veszem, hogy a kézbesítő munkáját is megkönnyíti a postafiókbérlő és levelenként dupla szolgáltatási díjat (a feladótól: bélyeg és pf bérlési díj)  fizettetnek meg, miközben a szolgáltatási szerződést nem teljesíti,  hiszen nem kézbesíti házhoz a levelet, de szolgáltatási díjtöbbletet kér ezért, ezt aránytalanak tartom. Főleg a mostani emeléssel tartom aránytalannak.

Megtehetném, hogy felmondom a postafiókszolgáltatást vagy nem fizetem be a negyedéves díjat. De azzal, hogy befizettem a negyedéves díjat, azt ráutaló magatartásommal nem fogadtam el, hiszen a fentiek Önöket is meggyőzhetik, hogy itt nem történt szolgáltatásbővülés, hanem csupán a Posta monopolhelyzetének újabb kihasználásáról van szó az 50%-os szolgáltatási díjemeléssel.

 Üdvözlettel: pf 33. 

 

Tisztelt pf 33!

 

Bejelentését a P-számon nyilvántartásba vettük. Válaszunk megérkezéséig szíves türelmét kérjük.

 

 

Várom a választ szíves türelemmel, a folytatásról írok majd szíves-örömest. Pf 33.

 

 

Szólj hozzá!

Első melléklet

2012.08.24. 08:26 kaes

Tegnap kedvem szottyant megnézni országgyűlési képviselőink esküje szövegét, a legfrissebbet vagy az azelőttit. Mit ad isten, a neten csak az 1994-est találtam, az hát jó régen volt.

Rögtön pánikba estem, hátha az én egyik szakmámnak az esküszövegét is törölték, de szerencsére az megvolt. Nagy kő esett le a szívemről, hiszen az eskü azt jelenti, hogy annak szellemében végzem a dolgomat, ha netén elfelejteném, mi a dolgom, semmi baj, csak megnézem az esküm szövegét és már minden rendben van. Most mi lesz szegény képviselőkkel, ha hasonló helyzetbe kerülnek? Vagy kívülről tudják és nincs szükségük  a leírt, sőt a közzétett változatra? Meglehet, ez alapelvárás, hogy minden országgyűlési képviselő betéve tudja, mi a dolga és igen, nagyon helyes, akkor nem is kell nyilvánosnak lennie ennek a szövegnek, még akkor sem, ha ez a törvény első melléklete, csak megzavarná a választókat és mindenféle sületlenséget magyaráznának bele azokba a törvény feletti sorokba. Szerencsére a második melléklet már elérhető, ez az Őrezred esküje és szerencse, hogy ha érdekel, bármikor megnézhetem. Azt hiszem, nem lehet elmenni e mellett  a demokratikus vívmány mellett, amelyik lehetővé teszi, hogy a törvények szövege nyilvános és mindenki által elérhető legyen. Nyilván a képviselők egyetértésével születhetett –vagy talán a  kétharmad is elég volt?-hogy választott képviselőink első, választóinak tett ígérete ne legyen nyilvános, itt még úgyis csak behangolták a termet ezzel az együttes izé, beszéddel, egymás szavát sem lehetett érteni ebben a nagy hangzavarban és igen, ezért sem lehetett leírni, mert senki sem értette, mit mond a másik. Igen, csak ez lehetett az ok. Szerencsére a többi rám vonatkozó törvényt megtaláltam, és szinte mindennel viszonylag elégedett vagyok, ezt a kis apróságot kivéve.

Úgy vélem, ez a törvénytisztelet minden magyar állampolgárnak elemi érdeke, és remélem, képviselőink töretlenül fogják képviselni ezt a hagyományt legalább úgy, ahogy ezt a múltban is esküjükhöz méltó módon és teljes elköteleződéssel tették.   

Ezennel is sikerekben gazdag munkát kívánok a választásokig és azon túl is.  

Szólj hozzá!

Címkék: képviselői eskü